För nästan två år sedan såg jag en fantastisk fotoutställning på Fotografiska i Stockholm. Den kinesiske konstnären Liu Bolin gästade med sin utställning The Invisible man. Han som först låter måla in sig i bakgrunden och sedan fotograferas. Ett tydligt statement från någon som kommer från ett land där man helst inte ska sticka ut från mängden.

Det var svårt att titta sig mätt på bilderna, och jag hade gärna tagit med mig dem hem. Därför blev jag ganska besviken över att museet inte ännu hade fått utställningsboken. Och när jag var där vid ett senare tillfälle var den slut. Typsikt.

Men för några veckor sedan när jag besökte Fotografiska för att titta på Cartier-Bresson-utställningen (återkommer till den så småningom!) hittade jag till min glädje en liten bok om Liu Bolins fotokonst. Yippie!

Titta på omslaget här ovan – ser du att han sitter där i salongen? Photoshopat tänker du kanske, men icke! Han är handmålad för att se ut som bakgrunden, därefter fotograferad.

Här är några bilder ur boken:

I mitt lilla blogginlägg från när jag besökte utställningen finns fler bilder, om du är mer nyfiken.

I samband med utställningen på Fotografiska och Liu Bolins besök i Stockholm lät han måla in sig i Sergels Torg. Proceduren tog visst ungefär tre timmar. I mer komplicerade miljöer kan det ta uppåt en arbetsdag att genomföra målning och fotografering.