Ljudbildning: Övning 1

Övning 1: Skriv ner alla ljud du hör.

Det verkar lätt, men... Jag sitter i köket med stängda dörrar och ett fönster på glänt. Det är sent, ljuden är nattliga. Jag lyssnar och hör olika grader och nyanser av brus. Inte jättelätt att särskilja dem.

Utifrån anar jag avlägsen trafik. Ett lätt ekande, blåsande buller, lite tågstation över det hela. Ibland viner en bil förbi lite tydligare. Här inne i mitt kök ringer ett lätt rytmiskt ljust brus från kylskåp och frys. Då och då träder ett tillfälligt dovare brus fram, från rören i väggarna, när någon i huset spolar vatten. Ibland knarrar golvet av steg från vardagsrummet. Väggklockan tickar tryggt, och när jag skriver knattrar tangentbordet lite diskret. Friktionsljud från min hand som rör sig mot bordet.


R. Murray Schafer: Ljudbildning. 100 övningar i konsten att lyssna och skapa ljud