Schubertiana i Göteborg
Jag minns att jag tänkte hur dumt det var, att aldrig utnyttja rabatten på Konserthuset. Det tyder på att detta var när jag hade pluggat musikvetenskap ett tag. Jag började hösten 1989 och gick A-, B- och C-kurserna i ett svep. Så låt säga att jag tänkte det där om Konserthuset våren 1991. Då var jag 21. Och ett halvt.
Den här dagen var mycket varm. Solen stekte. Det var glest med folk på Götaplatsen vid lunchtid och jag fick en plötslig ingivelse att faktiskt gå på en sådan där lunchkonsert. Till dem var det fri entré.
Jag satte mig på balkongens första rad så att jag kunde luta mig fram över räcket. Måste ha varit i Stenhammarsalen. Som jag minns det var det nästan bara jag där.
En stråkkvintett mitt på scenen började spela. Det verkade ovanligt, med fem stråkmusiker, i stället för fyra. Strax därpå blev jag fullständigt gripen av den vackra, vemodiga, levnadsglada musiken. Den var så oväntat vacker, gick rakt in i mig, det kändes som att den beskrev mina känslor. Det var som att den kom ut ur mig i stället för tvärtom.
När jag steg ut på Götaplatsen igen bländades jag av ljuset, och solen stekte fortfarande, men världen var helt annorlunda.
[…]Och han som fångar upp signalerna från ett helt liv i några ganska vanliga ackord av fem stråkar,han som får en flod att strömma genom ett nålsögaär en tjock yngre herre från Wien, av vännerna kallad ”Svampen”, som sov med glasögonen påoch ställde sig punktligt vid skrivpulpeten om morgonen.Varvid notskriftens underbara tusenfotingar satte sig i rörelse.I går kväll när jag läste Tomas Tranströmers dikt Schubertiana i sängen innan jag skulle sova uppfylldes jag av en märkvärdig och fin känsla: jag hade inte bara hade läst dikten, utan jag hade verkligen levt den.
IIIDe fem stråkarna spelar. Jag går hem genom ljumma skogar med marken fjädrande under mig,kryper ihop som en ofödd, somnar, rullar viktlös in i framtiden, känner plötsligt att växterna har tankar.[…]
Taggat med:
Tomas Tranströmer, poesi, schubert, schubertiana, stråkkvintett, C-dur
Föregående inlägg: Haiku- och haibundagbok
Nästa inlägg: Symfoni av sorgesamma sånger
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar